De vergroening van utrecht
 
Duurzame Mobiliteit

Een duurzame stad heeft duurzaam vervoer. Hoe stimuleer je fietsgebruik en elektrisch rijden? Hoe krijg je buurtbewoners enthousiast voor een autodeelproject? Wat doe je met de open ruimte als parkeerplaatsen niet meer nodig zijn?

slettebak

We wonnen een prijsvraag in het kader van duurzame mobiliteit en gingen aan de slag met het project ‘Slettebak’, gericht op het toejuichen van vreemd gaan met andere vervoersmiddelen.


Samen met buurtgenoten onderzochten we of het zou lukken om gedeelde mobiliteit te organiseren. Delen is het nieuwe hebben. Delen is goedkoper, het levert nieuwe ruimte in de straten en het is beter voor het milieu. Wij gingen op onderzoek uit en leefden een jaar zonder eigen auto. We verzamelden kennis en ervaringen die we deelden in deze vlog.


In het begin gingen we op zoek naar andermans slettebakken; auto’s, bakfietsen en andere vervoersmiddelen die door iederen gebruikt mogen worden. Via bijvoorbeeld snapcar, mywheels en blablacar. Maar ook door ouderwets te liften. Al snel werd ons een interessant aanbod gedaan. Via het project Testrijders van Stichting Natuur & Milieu leasten we een elektrische Nissan Leaf. En zo kregen we onze eigen slettebak, die we deelden met de buurt.


Met helaas nog een beperkte actieradius van circa 120 km was dit (netjes gezegd) een uitdaging, vooral als je ermee op vakantie gaat naar Engeland...


Maar eenmaal geroken aan het autodelen, willen wij toch niet meer terug. Zie hier de website met spelregels die we hanteerden, achtergrondinfo en de videoblog over de ervaringen.